LIBERECKO

McDonald’s a KFC míří do České Lípy

Společnost Gibelotte měla velké plány s vybudováním restaurace McDonald’s v České Lípě, avšak neúspěch projektu letos potvrzuje dlouholetý záměr jako neuskutečněný. Firma se zavázala, že do tří let, od převzetí pozemku, zahájí výstavbu fast foodové restaurace. Avšak neúspěch tohoto plánu ji stálo roční penále přes 180 tisíc korun. Na základě dohody o narovnání mezi Gibelotte a společností McDonald’s ČR, která byla schválena už i českolipskými zastupiteli, pozemek nyní přejde do vlastnictví McDonald’s. Podmínky zůstávají stejné: do tří let musí na tomto místě stát nová restaurace. Pokud ani nový vlastník neuspěje, město obdrží jednorázovou smluvní pokutu ve výši jednoho milionu korun.

'Otevření rychlého občerstvení v našem městě má potenciál výrazně zlepšit nabídku pracovních příležitostí, zejména pro mladé lidi,' uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož. 'Situace s brigádami je u nás vážná, což tento projekt může napravit. McDonald’s nabízí desítky pracovních míst pro všechny věkové skupiny, včetně mládeže od 15 let.' Jan Nevola z tiskového oddělení McDonald’s potvrdil, že firma má zájem otevřít novou restauraci do tří let a že projekt je ve fázi příprav. Konkrétní služby zatím nespecifikoval, avšak zmínil, že plánují zavést Drive Thru, což by umožňovalo pohodlný nákup přímo z vozidla.

KFC čelí odporu některých obyvatel

Konec loňského roku přinesl prodej městského pozemku v Ladech americkému fast foodovému řetězci KFC. Plánovaná jednopodlažní restaurace s parkovištěm by měla zabrat přibližně 350 metrů čtverečných, avšak někteří místní obyvatelé, především z panelových domů v okolí, byli proti této výstavbě.

Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Křížkal Brožové má být pobočka KFC dokončena do konce roku 2025. 'Nyní obě společnosti pracují na získání všech potřebných povolení a projektových podkladů, s čímž jim město pomáhá,' dodala mluvčí.

'Jsem rád, že se nám podaří mít v České Lípě obě restaurace, McDonald’s i KFC, na strategicky významných místech,' uvedl místostarosta Brož. 'Nejen, že to přiláká místní obyvatele, ale zapojí to i lidi z okolních oblastí, protože nejbližší KFC a McDonald’s se nachází v Děčíně nebo Mladé Boleslavi.'

Projekty se plánují na stejném místě, kde už před více než 13 lety začala společnost Gibelotte svůj neúspěšný pokus vybudovat fast foodovou restauraci, která nakonec zůstala pouze jako záležitost smluv a dohadů.