BRNĚNSKO

Místní spolek zachrání Děvičky - nová vyhlídka na obzoru

Spolek, který podle svého předsedy Martina Kotáska sestává především z místních obyvatel okolních vesnic, se rozhodl zachránit zříceninu Děvičky, která se začala rozpadat. Majitel, Lesy ČR, uvažoval o úplném uzavření památky kvůli možnému nebezpečí pro návštěvníky.

Po dohodě se státním podnikem získal spolek výpůjčku, kterou nedávno prodloužil až do roku 2040. Následně začal dokumentovat rozsah destrukce. Děvičky, o nichž se písemně zmiňují prameny již ze 13. století, navštěvuje ročně více než 100 tisíc turistů, což způsobuje značné opotřebení památky.

Spolek má v posledních letech přehled jen z části sezóny, protože vybírá vstupné. Od dubna do konce října o víkendech a v létě, kdy mají brigádníky na výpomoc, pak každý den. Vstupné je zásadním příjmem pro pokrytí nákladů na opravy, díky kterým může památka zůstat přístupná. Ročně investují do sanačních prací zhruba dva miliony korun, letos to však bude dvojnásobek.

Letos se návštěvníci dočkají významné novinky: po 300 letech se budou moci dostat na vrchol dělostřelecké bašty. Tato bašta, která v minulosti sloužila jako obranná věž proti tureckým nájezdům, je jedinečná svého druhu v Česku vedle Mikulova. Na vrcholu bašty vznikne nová vyhlídka, jejíž stavební práce začnou v červnu a dokončení se plánuje na listopad.

Poprvé za několik let přispěje spolek také Jihomoravský kraj, přičemž celková hodnota prací přesáhne 6,5 milionu korun. Kraj slibuje podporu i v budoucnu prostřednictvím každoročního projednávání a zajištění poměrné části financí. Náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník uvedl, že spolupráce bude probíhat pomocí pravidelného plánování oprav.

V minulosti již dobrovolníci vyčistili náletové dřeviny, které svými kořeny ničily hrad. Dále se pustili do sanace jihozápadní stěny hradu. V současné době řeší největší priority, chtějí také vyčistit sklepení a rádi by zřídili informační centrum, kde by byli vystaveny nalezené artefakty. Toto všechno jsou plány za desítky milionů korun.