PRAHA

Orangutáně v Zoo Praha - veřejnost vybírá jméno

„Je to sameček! Krevní testy provedené mimo jiné z pupečníku potvrdily to, o čem naši chovatelé už několik dnů spekulovali,“ oznámil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Tento nový přírůstek, který se narodil před dvěma týdny, je prvním mládětem jedenáctileté samice Diri a otce, dvaadvacetiletého samce Pagy.

„Mládě začíná podle chovatelů reagovat na podněty ve svém okolí,“ uvedl Bobek. Oranžový sameček je k vidění ve vnitřní expozici Indonéské džungle, kde se zpravidla nachází na břiše své matky.

Tento nový orangutan je již třetím letošním mládětem lidoopa v pražské zoo. První přírůstek z gorilí rodiny dostal jméno na základě návrhů od kamerunských dětí a druhému mláděti gorily dala jméno slavná primatoložka Jane Goodall. „S prosbou o návrhy jména pro nového orangutana nyní oslovujeme českou veřejnost. Z nich poté vybere tým chovatelů vhodné jméno,“ oznámil Bobek.

Návrhy mohou lidé psát pod speciální příspěvek na sociálních sítích až do konce května. Autoři nejzajímavějších návrhů budou pozváni na slavnostní křtiny, které se uskuteční na začátku června.

Zoo Praha chová orangutany téměř nepřetržitě od roku 1961. Do začátku května byl posledním zde narozeným mládětem sameček Pustakawan, známý jako Kawi, kterému budou letos v listopadu čtyři roky. Matkou Kawiho je samice Mawar, a stejně jako u nového mláděte je otcem samec Pagy.

Kriticky ohrožení orangutani jsou největší vysloveně stromoví savci a na zem sestupují zcela výjimečně a velice neradi. Většinu svého života tráví v korunách stromů, kde je typická jejich dlouhá splývavá rezavá srst.

Zoologická zahrada Praha je otevřena denně do sedmi hodin večer, a návštěvníci tedy mají možnost nového orangutana vidět téměř okamžitě. Neváhejte a přijďte se podívat na tento nový přírůstek, který je nejen zárukou rozšiřující se rodiny lidoopů, ale také důležitým krokem k zachování tohoto kriticky ohroženého druhu.