BUDĚJOVICKO

PerníkoMAT v Samosolech láká turisty a místní

Na malebné návsi v Samosolech u Jindřichova Hradce se znovu otevřel proutěný koš ozdobený mašlí se srdíčky, ukrývající sladké překvapení. Mezi prvními, kdo tohoto neobvyklého zážitku využili, byli Vojta a Jáchym, kteří sem přijeli na výlet. Uvnitř našli bohatou nabídku perníků.

Autorkou těchto chutných perníčků je Karolína Zavřelová. „Nabízíme zde několik druhů, které se už léta osvědčily. Patří sem například motivy Červené Lhoty a Zlatovlásky. V období Vánoc a Velikonoc se motivy samozřejmě přizpůsobují,“ upřesňuje Karolína.

Originální nápad perníkomatu se zrodil v hlavě Karolíny Zavřelové a její příbuzné Heleny Průšové. „Modrá turistická stezka vedoucí z Kardašovy Řečice na Červenou Lhotu tudy přitahuje spoustu lidí, a my jsme jim chtěly nabídnout něco zajímavého na jejich cestě,“ vzpomíná Helena.

Na začátku byl proutěný koš umístěn na podvozku ze staré Liberty a byl k dispozici pouze v sezóně. Postupem času se stal oblíbeným mezi návštěvníky, a tak perníkomat zahájil celoroční provoz. „Myslely jsme si, že to bude výhradně pro turisty, ale ukázalo se, že je to atraktivní i pro místní obyvatele. Auta sem začala pravidelně zajíždět, lidé to mají jako cílovou destinaci. Máme tady vzkazovník, kde nám návštěvníci často nechávají zprávy, že se vracejí pravidelně,“ říká Helena.

U perníkomatu se nachází cedule s nápisem „samoobslužný“, což znamená, že si každý může vybrat, co se mu líbí, a zaplatit do pokladničky nebo prostřednictvím QR kódu. „Celý koncept je postaven na důvěře, kterou lidé zatím nezklamali, a to velmi oceňujeme,“ konstatuje Karolína Zavřelová. Perníkomat v Samosolech letos zahájil svou pátou sezónu a těší se stále větší oblibě nejen mezi místními, ale i mezi turisty, kteří zde nacházejí sladké zpestření své cesty.