VYSOČINA

Podvodník prodával falešné vstupenky na Facebooku

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Pelhřimovska byl obviněn z rozsáhlého padělání a prodeje falešných vstupenek na významné sportovní akce. Policie zabavila mobilní telefon a notebook, který obviněný využíval k trestné činnosti.

Mezi oběťmi podvodníka je pět osob, kterým byla způsobena celková škoda ve výši téměř 600 tisíc korun. Jedna z obětí zakoupila vstupenky za cenu téměř 490 tisíc korun a následně je rozprodávala v domnění, že jsou pravé.

Vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání za činy podvodu, dílem dokonaného podvodu a dílem pokusu o podvod. Muž je momentálně stíhán na svobodě a přiznal se, že zisky z prodeje falešných vstupenek investoval do sázek.

Případ je složitý a práce na něm bude pro kriminalisty časově i procesně náročná. „Pro naší kriminalisté bude časově i procesně velmi náročné kontaktovat všechny poškozené a zdokumentovat všechny spáchané skutky,“ uvedl zástupce ředitele územního odboru v Pelhřimově Luboš Jakoubek.

Podvodník vstupenky falšoval od listopadu loňského roku a prodával převážně prostřednictvím Facebooku a Messengeru. Vstupenky měly stejný QR kód a čárový kód, což ulahčilo jejich identifikaci jako falešných.

Policie důrazně varuje lidi, aby si vstupenky kontrolovali ještě před akcemi. Pokud mají jakékoliv podezření, že si zakoupili padělky, doporučuje obrátit se na polistní služebnu s podezřelými vstupenkami a veškerými kontakty, údaji a čísly účtu, na který posílali peníze.

Falešné vstupenky se týkají nejen hokejového šampionátu, ale i nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy v Německu. Ostražitost je proto na místě, a to zejména vzhledem k rostoucímu počtu podvedených osob.