PRAHA

Podvodník z Pelhřimovska získal 600 tisíc z falešných vstupenek

Policie z Pelhřimovska odhalila muže, který padělal a prodával falešné vstupenky na mistrovství světa v hokeji. Podle informací policie pětatřicetiletý muž z Pelhřimovska prodal padělané vstupenky pěti lidem za celkovou částku 600 tisíc korun.

Podle detektivů je však možné, že počet podvedených osob bude mnohem vyšší. Jedná se o velmi rozsáhlý případ, což znamená, že kriminalisté budou mít časově i procesně náročný úkol kontaktovat všechny poškozené a zadokumentovat všechny spáchané trestné činy.

'Případ je velmi rozsáhlý zejména počtem poškozených a podvedených osob,' uvedl zástupce ředitele územního odboru PČR Pelhřimov Luboš Jakoubek. 'Bude pro naše kriminalisty časově i procesně velmi náročné kontaktovat všechny poškozené osoby a zadokumentovat všechny spáchané skutky,' dodal.

Muž se ke své trestné činnosti přiznal a většinu získaných peněz použil na sázky v sázkové kanceláři. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové je podezření, že padělal nejen vstupenky na hokejové mistrovství, ale i na nadcházející mistrovství Evropy ve fotbale v Německu, které se bude konat v červnu tohoto roku.

Zatím se podařilo zadokumentovat pět poškozených, kterým muž způsobil škodu za téměř 600 tisíc korun. 'Jeden z podvedených totiž sám od podvodníka nakoupil větší množství vstupenek za téměř 490 tisíc, které pak dál rozprodával v domnění, že jsou pravé,' upřesnila Čírtková. Padělky všech prodaných vstupenek měly stejný QR kód a čárový kód.

Trestnou činnost muž zahájil koncem listopadu loňského roku. Přes sociální sítě a další kanály nabízel prodej vstupenek na mistrovství světa v hokeji a jiná sportovní utkání, přičemž si nechával peníze posílat na bankovní účet. Místo skutečných vstupenek však zájemcům zasílal padělky, které sám vyráběl.

'Většina falešných vstupenek na hokejové mistrovství světa je na zápasy, ve kterých hraje tým České republiky,' doplnila policejní mluvčí.

Policie vyzývá všechny, kteří si zakoupili vstupenky mimo oficiální prodejní místa, aby si je důkladně zkontrolovali. Platí to nejen pro hokejové mistrovství světa, ale i pro červnové mistrovství Evropy ve fotbale.

'Pokud mají lidé podezření, že si zakoupili padělky vstupenek, mohou se obrátit na kteroukoliv služebnu Policie České republiky,' doporučuje Čírtková. Fanoušci by měli vzít s sebou podezřelé vstupenky a všechny relevantní kontakty a údaje, včetně čísla účtu, kam poslali platbu. Hokejový šampionát se koná v Praze a Ostravě a začal 10. května. Zakončen bude zápasy o medaile 26. května. Během prvních tří dnů šampionátu policie zaznamenala až tři stovky falešných nebo opakovaně prodaných vstupenek.