BUDĚJOVICKO

Policisté zápolí v soutěži s mezinárodní účastí

Policisté se během soutěžního přeboru střídali na různých stanovištích, kde byly slyšet hlasité výstřely. Kromě soutěžících byli na každém stanovišti přítomni rozhodčí, kteří měřili čas a zaznamenávali body. „Celý přebor sestává z různých situací, které simulují střelbu a užití zbraně v reálných podmínkách. Policisté zasahovali z nespecifických pozic, drželi předměty nebo chránili osoby. V reakci na události na Filozofické fakultě v Praze jsme zařadili i poskytnutí první pomoci na figuríně, a také střelbu v neprůstřelné vestě,“ popisuje instruktor a hlavní pořadatel soutěže Michal Šťastný z jihočeského policejního ředitelství.

Soutěže, která se konala během dvou dnů, se zúčastnilo přibližně 120 soutěžících. Ve středu byly na programu akce pro hostující útvary - policisty z Německa, strážníky z Českých Budějovic, členy Armády ČR, Vězeňské služby a Celní správy. Ve čtvrtek se utkalo asi šedesát jihočeských policistů, mezi nimiž bylo také deset žen. „Jedeme hned od rána a končíme kolem třetí hodiny odpoledne. Kapacita naší soutěže je však omezena a už nyní jsme téměř na její hranici,“ přiznává Šťastný.

Krajský přebor funguje jako kvalifikace na republikové mistrovství určené příslušníkům Policie ČR. Do celostátního kola postupují pouze tři muži a tři ženy. „Hosté se přeboru neúčastní, jen využívají celou akci k procvičení různých situací. Jde nám hlavně o to, aby kromě přesnosti byli všichni schopni zasáhnout co nejrychleji, což je v reálné situaci mimořádně důležité,“ poznamenává Šťastný.

Policisté z Pasova se pravidelně účastní tohoto výcviku a rádi se vracejí. „V minulosti jsme s jejich instruktory měli společná cvičení, kde jsme si vymezovali společné postupy. Napadlo mě je sem pozvat, což s radostí přijali. A pak se to rozšířilo i o ostatní české ozbrojené složky,“ vysvětluje Šťastný.

Mluvčí Spolkové policie Pasov Jürgen Bockstedt uvádí: „Každý rok se na akci moc těšíme a vyhlížíme pozvánku. Oceňuji hlavně to, že si díky takovým akcím budujeme kontakty, které můžeme do budoucna využít. Jediné, co mě mrzí, je, že nemáme mnoho času si prohlédnout město.“

Pro německé kolegy je velkým přínosem, že si zde mohou vyzkoušet i zapojení první pomoci do výcviku. „Je to pro nás zajímavé zpestření. Navíc, jak je to celé koncipováno jako přebor, dokážeme do toho dát vše a zažívat i závodní stres. Vyzkoušíme si zde také jiný formát soutěží, než na který jsme v Německu zvyklí,“ doplňuje Bockstedt.