HRADECKO

Den bezpečnosti na ZŠ Schulzovy sady


Úterní ráno (21. 5.) začalo na ZŠ Schulzovy sady ve Dvoře Králové nad Labem simulovaným požárem, evakuací školy a zásahem místních dobrovolných hasičů. Vše následně pokračovalo na jednotlivých stanovištích, která obsadily složky integrovaného záchranného systému společně se zástupci Červeného kříže a BESIPu. Děti se dozvěděly jak náročná a důležitá je jejich práce.
Na stanovišti Policie ČR byla připravena ukázka policejní výstroje a výzbroje s výkladem. Málo kdo si uvědomuje, že těch věcí potřebujeme opravdu hodně. Patří k nim, mimo zmíněné, také třeba záchranářský batoh pro poskytnutí první pomoci a defibrilátor AED. Na místo dorazila i hlídka z dálničního oddělení a děti se seznámily z jejich činností a technikou. Od těch mladším vždy zaznělo, že to jsou ti, co májí tajné auto. Zájemci si mohli vyzkoušet dechovou zkoušku, balistickou vestu, pouta, prohlédnout vozidla uvnitř, ale i slalom v simulačních brýlích (alkohol, drogy, únava). Samozřejmě nechyběla ani ukázka policejních psovodů, kteří prezentovali, jak důležitou součástí jsou služební psi. Krom poslušnosti předvedli také zadržení nebezpečného pachatele, což sklidilo velký potlesk.
Dětem program určitě přinesl bližší vhled do práce záchranných složek a doplnil tak jejich teoretické znalosti ze školy.   
por. Bc. Lukáš Vincenc
23. května 2024