PRAHA

Výstava Od Michelangela po Callota ohromuje ve Valdštejnské jízdárně

Národní galerie Praha (NGP) zahajuje mimořádnou výstavu 'Od Michelangela po Callota', která přináší návštěvníkům unikátní možnost seznámit se s více než dvěma sty uměleckými díly z období 16. století. Výstava, jež zahrnuje kresby, rytiny, lepty, šperky a další umělecké předměty, se koná ve Valdštejnské jízdárně.

Klíčovou atrakcí je Michelangelova kresba nazvaná 'Studie pro zmrtvýchvstání Krista'. Generální ředitelka NGP, Alicja Knast, uvedla, že žádné dílo tohoto významného renesančního umělce dosud nebylo v Česku vystaveno. Dílo z let 1532-1533 zobrazuje atletické tělo vytvořené rudkou a hnědou křídou.

Příprava výstavy byla dlouhým procesem a probíhala v úzké spolupráci s francouzskými kolegy. Alena Volrábová, jedna z kurátorek expozice, zdůraznila význam osobních kontaktů s předními odborníky z Louvru, včetně Xaviera Salmona. První komunikace s Paříží začala již v roce 2014, což vyústilo v cennou zápůjčku děl ze sbírky Edmonda de Rothschilda.

Jedním z důležitých aspektů přípravy byla striktní pravidla pro transport a vystavení děl. Podle Volrábové se převoz uskutečnil v klimatizovaných boxech a exponáty musely 48 hodin aklimatizovat. Světelné podmínky v jízdárně byly nastaveny na 25 až 50 luxů, protože křehkost grafiky omezuje dlouhodobé vystavování.

Výstava se zaměřuje na manýristickou grafiku, která je u českého publika méně známá než umění z dvora Rudolfa II. Mezi vystavenými díly jsou práce francouzských, vlámských i italských mistrů, jako jsou Callot, Parmigianino, Cornelis Cort nebo Aegidius Sadeler, známý svým působením v Praze na přelomu 16. a 17. století.

Součástí expozice jsou také doprovodné programy, které začnou 25. května a zahrnují tvůrčí dílny pro děti, komentované prohlídky a kurzy dějin umění zaměřené na manýrismus. Návštěvníci se mohou dozvědět o vlivu Michelangela, Raffaela a da Vinciho na rozvoj této umělecké epochy a o mimořádné roli grafiky jako mladého média té doby.

Jana Holcová, mluvčí NGP, vybízí všechny zájemce k účasti na těchto doprovodných akcích, které poskytují hlubší vhled do uměleckých technik a historie. Kompletní program je dostupný na webových stránkách NGP.