BRNĚNSKO

Migranti z Afriky nalezeni v kamionu u brněnského letiště

Policie musela povolat tlumočníka, aby mohla zahájit správní řízení týkající se vyhoštění devíti běženců. Tato potřeba byla zvlášť náročná vzhledem k tomu, že mezi nimi byli lidé z afrických států, kde je jazyková bariéra běžná. „Máme jen málo dostupných tlumočníků, kteří ovládají jazyky z afrických zemí. Čím je řeč exotičtější, tím těžší je najít někoho, kdo by mohl tlumočit,' uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Policisté objevili devět afrických migrantů ve středu ráno v kamionu, který byl zaparkován u skladišť brněnského letiště ve Slatině. Během rutinní kontroly zaznamenali hluk vycházející z nákladového prostoru jednoho z kamionů. Společně s celníky ho otevřeli a odhalili nelegální cestující.

„Devět cizinců k nám dorazilo nelegálně ze Slovenska. Jejich původ je neobvyklý, protože v poslední době často přicházejí běženci hlavně ze Sýrie. Zjišťujeme, jak se sem dostali muži z Eritreje a Etiopie, včetně možnosti, že jim mohli pomáhat převaděči,' vysvětlil Chaloupka.

Po zajištění bezpečnosti a potřebného zdravotního vyšetření byli migranti vráceni na Slovensko. Policie nyní pracuje na zjištění detailů jejich cesty a možné účasti organizovaných skupin, které by mohly být zapojeny do nelegálního převozu osob. „Tato možnost je předmětem dalšího šetření,“ doplnil Chaloupka.