OSTRAVSKO

Nová planetka před univerzitou - turistická atrakce se rozrůstá

Před univerzitní budovou pečlivě upevňuje Pavel Tomášek novou nerezovou tabuli s maličkým modelem planetky. Tvorbu modelů Sluneční soustavy už má dokonale zvládnutou. „Vytvořil jsem všech dvanáct planet a planetek, k tomu navíc osm měsíců. Po patnácti letech není žádná z nich poškozená ani zničená,“ uvádí Tomášek hrdě.

Slunce je symbolicky představované velkou koulí v kašně u radnice. Od tohoto bodu je všechno umístěno v přesném poměru velikostí a vzdálenosti 1:627 milionům. Merkur například najdeme u divadla, zatímco Jupiter je umístěn blíže sportovní hale. Nejnovějším přírůstkem je planetka Černohorský. „Martin Černohorský byl prvním rektorem Slezské univerzity,“ vysvětluje Petr Pavlíček, jeden ze zakladatelů celého modelu.

Venkovní planetární model rychle získal status turistické atrakce a postupně se rozšiřuje, zejména o menší planetky. „V tomto systému jsou nyní tři planetky – Opavia, Silesia a Černohorský. Máme také čtyři měsíce u Jupitera,“ uvedl Pavlíček.

A plány do budoucna jsou stále ambicióznější. Projekt by mohl zahrnovat vyznačení konce Sluneční soustavy, zapojení ostravské zoologické zahrady nebo planetária. Pokud by se tyto plány uskutečnily, venkovní model by se pravděpodobně stal jedním z největších na světě.