OLOMOUCKO

Olomouc opraví vozovku u Náměstí Hrdinů

Olomouc - V rámci rozsáhlých opravných prací na hlavních komunikacích v Olomouci dojde k důležité rekonstrukci vozovky u tramvajové zastávky Náměstí Hrdinů. Důvodem jsou vážné deformace dlažby, které způsobily, že vozidla při nesprávně zvolené stopě často drhla podvozkem o vyvýšené části. Vzhledem k tomuto stavu bylo v posledních týdnech na tomto úseku omezeno maximální povolenou rychlostí na 30 km/h.

Podle mluvčí magistrátu Jany Doleželové bylo na základě analýzy informací z vrtacího výzkumu naplánováno rozsáhlé opravy. Ty započnou v pondělí 20. května, kdy Technické služby města Olomouce zahájí překládání úseku od přechodu u tramvajových zastávek na Náměstí Národních hrdinů po křižovatku s Vančurovou ulicí. Práce jsou naplánovány ve dvou fázích, přičemž každá bude mít svá specifika a omezení.

První etapa bude trvat pět týdnů a zaměří se na úsek po autobusovou zastávku Náměstí Hrdinů u označení E. Následně, od 1. července, se práce přesunou na samotnou zastávku, a to až do poloviny srpna. Tento úsek vyžaduje betonování podloží, což je časově náročný proces z hlediska technologické doby provedení. Během tohoto období nebude autobusová zastávka v provozu a dojde k jejímu dočasnému přemístění k označení F.

Během první fáze oprav, od 20. května do 30. června, budou motoristé směřující k Okresnímu soudu muset využívat objízdnou trasu přes ulice Palackého, Krapkova a Havlíčkova, jelikož bude jízdní pruh v tomto směru zcela uzavřen. Druhá etapa rekonstrukce se bude týkat samotné autobusové zastávky a způsobí částečnou uzavírku, přičemž doprava bude vedena přes tramvajový pás.

Olomoučané i návštěvníci města by měli být připraveni na dočasné dopravní komplikace. Magistrát apeluje na všechny zúčastněné, aby respektovali dopravní značení a plánované objízdné trasy. Rekonstrukce přinese zlepšení jízdního komfortu i bezpečnosti v této frekventované lokalitě.