LIBERECKO

Soud propustil obviněné z korupce v Liberci

Soud nedávno propustil z vazby dva obviněné související s korupčním skandálem v Liberci. Hlavním důvodem pro jejich propuštění bylo, že již byly provedeny potřebné úkony a neexistovaly další důvody pro trvání jejich vazby. Tuto informaci potvrdila mluvčí státního zastupitelství, Lenka Dědková.

Jmenovitě se propustili Lukáš Hübner, bývalý vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu, a Josef Nadrchal, spolumajitel firmy Investing CZ. Tato firma se specializuje na projektování staveb a investorskou a inženýrskou činnost. Oba byli stíháni spolu s dalšími čtyřmi obviněnými v prvních fázích vyšetřování týkající se korupce při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací především v Liberci.

Vyšetřování se zaměřilo také na další představitele liberecké radnice. V další větvi tohoto případu se ocitli pod drobnohledem bývalý náměstek primátora za ODS Petr Šidko a předseda představenstva firmy SYNER Group, Petr Syrovátko. Tato druhá fáze vyšetřování se zaměřuje na potenciální korupční jednání a zneužívání veřejné funkce, které mělo přinést prospěch či informační výhody jiným subjektům při správě majetkových operací města.

Zástupci krajského státního zastupitelství již dříve naznačili, že tato část vyšetřování se zaměřuje zejména na možné finanční a majetkové manipulace spojené s veřejnými funkcemi a majetkovými operacemi. Další vývoj případu bude sledován s velkým zájmem jak veřejností, tak i odborníky v oblasti práva a korupce.

Tento korupční skandál se stal velkou ránou pro důvěru obyvatel v transparentnost a poctivost vedení města a vyvolal celonárodní debatu o potřebě přísnějších opatření proti korupčnímu jednání ve veřejné správě.