BRNĚNSKO

Požár u hl. nádraží v Brně - škody za 2 miliony

V noci z pátku na sobotu vypukl požár v podchodu mezi hlavním nádražím v Brně a obchodním domem Letmo. Při incidentu, který se odehrál kolem druhé hodiny ranní, oheň zasáhl tři prodejní stánky a mísilo se zde velké množství kouře.

Zpočátku se předpokládalo, že bude nutné uzavřít jen část podchodu pod obchodním domem. Nicméně pracovníci Brněnských komunikací zjistili, že poškození elektroinstalace bylo znatelně větší, než se očekávalo. Z tohoto důvodu nebylo možné podchod osvětlit a nakonec se rozhodlo, že se uzavře celý prostor.

Tisíce lidí, kteří jsou zvyklí denně používat tento podchod k přejezdu mezi Vaňkovkou, obchodním domem Tesco a vlakovým či tramvajovým spojením, museli začít hledat alternativní cesty. Mezi nejčastější varianty patří cesta po silnici pod železničním viaduktem nebo úzkým průchodem mezi nástupišti a Tescem.

Na místě chybělo značení, což způsobilo zmatek mezi chodci. „Absolutně nevím kudy jít, potřebuju se dostat do Teska,“ stěžovala si jedna z chodkyň, která se očividně rozhlížela po okolí ve snaze najít správnou cestu. Podobné stížnosti byly slyšet i od dalších lidí.

Podle pracovnice květinářství, která se nachází pod nádražní budovou, se mnoho lidí ptalo na náhradní trasy. “Nikdo sem nedal žádné značení nebo upozornění, což je opravdu nepochopitelné,” uvedla. Podle magistrátu města Brna bylo značení na místo dodáno během pondělního odpoledne.

Od nástupišť směrem k staré budově Teska je otevřen úzký průchod, kterým procházejí i matky s kočárky, takže se tady tvoří těsné místa. Mnozí cestující, kteří po vystoupení z vlaku automaticky mířili do podchodu, museli změnit směr a hledat alternativní cestu.

Podle tiskové mluvčí Brněnských komunikací Vladimíry Navrátilové, pracovníci na místě neustále monitorují situaci, zjišťují přesný rozsah škod a odklízejí následky požáru. Hasiči odhadli škodu na dva miliony korun, nicméně délku uzavírky nelze momentálně přesně odhadnout.

Provoz a údržba podchodu je v gesci Brněnských komunikací, vlastníkem je město Brno, které nyní rozhoduje o dalších krocích, jak bude situace dále řešit. Požárem zasažené stánky byly tento rok převedeny městu a obchodní činnost v nich již neprobíhala.